Vanlig padda

De andra groddjuren finns på sidorna Grodor respektive Salamandrar
Läs en artikel om  grodans år från Anemonen.

Den vanliga paddan kan ses när den leker i Tripphultsjön under våren. Enligt Naturhistoriska riksmuseets sida om paddor ska vattnet vara minst 8 grader varmt för att leken ska komma igång.

P1180443Tripphultsjön i slutet av april. I vattnet simmar en padda som kommit tidigt till leken

O5032152Paddan rör sig gående eller kravlande. Här har den nått fram till sjön efter att gått ända upp till en kilometer eller två.

P1180301En padda vilar i sjön i väntan på att leken ska börja.
Du kan känna igen paddan på dess vårtiga hud och de korvformade parietalkörtlarna bakom ögonen. De innehåller ett gift som gör att du bör undvika att äta paddan eller gnugga dig i ögonen efter att du tagit i den, men det är inte farligt att få på huden.
O5032161Hanen är mindre än honan. Här håller han sig fast i amplexusställningen i väntan på att hon ska bli redo att lägga sina ägg.

O5052236 När en hona börjar äggläggningen kommer hanar från alla håll. Enligt en del uppgifter kan det hända att honan inte överlever en sådan här uppvaktning, men det sker ofta i Tripphultsjön och efter en stund har den täta gruppen lösts upp.

P1300689Ett par veckor efter äggläggningen kläcks de små ynglen och simmar omkring i stora mängder i sjön.

P1300693De små paddynglen simmar omkring i en soppa av tallpollen i sjövattnet, vilket visar att det är i slutet av maj.

OA134283Efter leken går paddorna upp på land och lever ett stilla natt- och skymningsliv under sommaren. De kan då uppehålla sig i ganska torra miljöer, som här på bilden under vinbärsbuskarna i trädgården.